Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Василски: Понта е разследван за 45 000 евро, което не е толкова колосално, че да разтърси румънците

Подозренията срещу Виктор Понта може да станат предпоставка за предсрочни избори, но не вярвам, че ще се стигне дотам, защото дори Европа реагира доста сдържано.

Това каза за предаването „Събота 150“ журналистът Георги Василски – дългогодишен кореспондент на БНР в Румъния. Той припомни, че Понта е привикан да даде обяснения в деня, в който опозицията внася вот на недоверие срещу кабинета му в момент, когато рейтингът на управляващите расте. Очаква се прокуратурата да поиска депутатския имунитет на премиера в понеделник, но, според Василски, вероятността той да бъде отнет е малка.

Разбира се, това е сянка в чистотата на политиците, но никой в Румъния не живее с илюзията, че това са едни чисти и безкористни хора. Така че самите румънци го приемат като факт на нещо, което е било обществена тайна.  Още повече, че премиерът вече беше разследван веднъж за плагиатство и, както видяхте, съмненията си останаха, но и той си остана не само премиер, но и кандидат на управляващото мнозинство за президент.

Не вярвам да подаде оставка, защото много точно заяви, че е назначен от парламента  и само парламентът ще го освободи.  При сегашната конфигурация не очаквам  това нещо. Цялата сума, за която се разследва премиерът в момента е 45 000 евро, така че не е нещо колосално, което да разтърси мисленето на румънците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени