Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р.Плевнелиев: Всеки оръжеен производител трябва да носи своята отговорност

Снимка: БГНЕС

В Казанлък президентът Росен Плевнелиев коментира инцидента на полигона Анево и подчерта, че всеки оръжеен производител - държавен или частен трябва да носи своята отговорност. Той постави знак на равенство между държавните и частни фирми в оръжейната индустрия, коментирайки инцидента на полигона Анево:

Не можем да правим разлика между държавните и частни фирми, когато става въпрос за производство. Всички отговарят на едни високи стандарти по отношение на сигурност. Когато тези стандарти не са спазени - стандарти за производство, за контрол, за боравене с взривоопасни вещества - трябва да се носи отговорност.

На въпрос, дали три години след инцидента в с- Лозен, община Стралджа, президентът е изпълнил обещанието си, направено в началото на тази година в Сливен, да предложи законодателни промени, Росен Плевнелиев отговори:

Обещах в месеца на политическите консултации да запозная политическите сили и да искам от тях решение. Свършил съм си работата. Гражданите на Сливен имат своите депутати от Сливен. Всеки един от тях има законодателна инициатива. Аз нямам. Правителството трябва да бъде питано, то има законодателна инициатива.

По-рано, в Казанлък, държавният глава даде брифинг в новия клуб на Българската телеграфна агенция, който откриха заедно с Максим Минчев, директор на агенцията. На въпрос на "Хоризонт" към Росен Плевнелиев, като върховен главнокомандващ, има ли България позиция, дали би участвала в евентуален военен конфликт на НАТО с Русия, опасенията за какъвто вече изказаха не един и двама висши негови представители, държавният глава отговори, че подобен конфликт е невъзможен и че военни действия не биха започнали нито Алианса, нито Русия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна