Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО за защита на животните се обяви в защита на конната база в Борисовата градина

Снимка: БГНЕС

Две години, след като в петиция граждани се обявиха срещу посегателствата на конната база в Борисовата градина. В петък изтече срокът за приемане на становища за промяна за развитие и промяна на парка. Оказва се, че всички проекти предвиждат преместването на базата от Борисовата градина. Три неправителствени организации за защита на животните – фондация "Вземи ме вкъщи“, сдружение "На ти с природата“ и сдружение "Приятели за животните“ се обявиха в защита на конната база в столичния парк.

Поради липсата на възможност за дългосрочни инвестиции заради неизяснена собственост на терена на базата няма как това съоръжение да работи на пълния си капацитет и да отчита висока доходност. Това каза в предаването "Хоризонт до обед“ Таня Кирова от фондация "Вземи ме вкъщи“:

В последните години имаше проблеми, касаещи собствеността на терена на конната база и това пречеше да се правят дългосрочни инвестиции. Конната база се намира на частна общинска собственост. Собствеността на земята е на една общинска фирма, а стопанисващата общинска фирма е друга. Това беше декларирано като причина да не се правят големи инвестиции в спортното съоръжение. Базата има нужда, според експерти, от закрит манеж, защото през зимните месеци е проблематично практикуването на конния спорт на открито. Но това не променя факта, че конната база в Борисовата градина е една от най-зелените конни съоръжения в България. Тя е малка, но има представителна функция както за Борисовата градина, така и за конния спорт изобщо. Там малки и големи ежегодно се срещат с конете. Те не ги виждат впрегнати в претоварени каруци, а виждат едни уравновесени и добре гледани коне и имат контакти с тях. Ние намираме този контакт за изключително ценен. 

Преместването на конната база в Ловния парк или на гара "Пионер" са идеите на всички архитекти по седеме проекта за промяна и развитие на Борисовата градина, заяви още Кирова:

Факт е, че всички екипи по проектите предвиждат прекратяване на дейността на конната база и за отстраняване на изградения сграден фонд на територията на базата. Столичната община е избрала да кандидатства за финансиране и разчита да има успешни проекти по ОП "Региони в растеж", т.е. едни пари, евентуално използвани за построяване на ново конно съоръжение в Ловен парк, което поражда въпроси.

Конната база в Борисовата градина е ценна заради това, което дава на непрофесионалистите – на децата, на любителите, които правят първите си стъпки в конния спорт. Ако бъде и добре поддържана, това е една страхотна атракция в парка, категорична беше тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени