Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Найденова получи наградата на Филмовата академия за цялостно творчество

Снимка: БГНЕС

Вера Найденова, която в една от най-известните жени в кино критици и у нас, получи наградата на Филмовата академия за цялостно творчество.

Под влияние на японската литература и философия Найденова е осъзнала за цял живот, че схващането, че един човек може да повлияе на някого е нищо повече от една утопия: Бяхме свикнали с внушенията, че ние, критиците, формираме, диктуваме и направляваме. Нищо подобно – ние сме само медиатори. Не си мислете, че критиката помага на творците или на зрителя на всяка цена. В ефекта винаги се съмнявайте.

Наградите са важни за младите, коментира още тя и допълни: Киното се стопи сега в живота на множеството екрани и медии, но пак ще се върне към себе си – около големия екран и тъмната зала. Винаги са ме интересували художествените страни на филмите. Цялата култура се промени към по-демократично изразяване и се отвори към масовия човек като адресат. Аз, понеже съм демократ по нагласа, обичам тази култура – кичозна, пъстра, отворена към по-примитивния вкус.

Найденова сподели, че тя никога не спор с хората за вкуса им особено с хора не от нейната гилдия. Кинокритиката у нас поизчезнаха. В големите световни всекидневници критиците писаха така, както ние преди време – аналитично, пространно и с терминология. А, който иска, чете.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна