Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В столицата на Азербайджан Баку

Започват първите Европейски олимпийски игри

127 българи ще се състезават в 23 спорта

Днес от 18:20 часа българско време в Баку започват историческите първи Европейски игри, които ще продължат до 28 юни.
В програмата на Игрите са включени 19 вида олимпийски спортове - стрелба с лък, плуване, лека атлетика, бадминтон, баскетбол, бокс, кану-каяк, колоездене, плажен футбол, спортна гимнастика, джудо, карате, спортна стрелба, тенис на маса, таекуондо, триатлон, волейбол, борба и фехтовка. 

В първите Европейски олимпийски игри ще се включат повече от 6300 спортисти, сред които 150 олимпийски шампиони и 200 световни първенци. България ще бъде представяна от 127 мъже и жени.

Родните спортисти ще участват в състезанията в 23 спорта: стрелба с лък, бадминтон, плажен волейбол, бокс, кану, колоездене на шосе, скокове във вода, фехтовка, акробатика, спортна гимнастика, художествена гимнастика, джудо, карате, самбо, спортна стрелба, плуване, синхронно плуване, тенис на маса, таекуондо, батут, триатлон, волейбол (мъже и жени) и борба.

Носителката на пет олимпийски медала Мария Гроздева ще бъде знаменосец на българската делегация по време на откриването. Нашите спортисти ще наблюдават големи огньове на петролни рафинерии от прозорците си в атлетическото село. Зрелището е особено впечатляващо нощем, когато озарява огромна част от небосклона. В града се усеща и специфичната миризма на изгорен петрол. Българите са настанени в 13-етажния блок 2, съседи са ни отборите на Турция и Испания, а над нас са молдовците. 

На откриването довечера се очаква да присъстват 44 държавни глави и премиери, участие са потвърдили половината от членовете на Международния олимпийски комитет, заедно с президента Томас Бах.

Българският премиер Бойко Борисов също ще присъства на церемонията. Очаква се с него да пътува и спортният министър Красен Кралев.
Първите състезания на Европейските игри в Баку са утре. Това са надпреварите в борбата, триатлона, карате и планинското колоездене.

Утре започват и българите, женският ни отбор по волейбол ще играе с Германия, Христа Стойнева ще участва в женския триатлон, започват още борците ни и Мария Киркова в синхронното плуване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна