Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

700 млн евро са предвидени за общините по ОП "Развитие на селските райони"

Снимка: БГНЕС

По новата програма за развитие на селските райони за общините са предвидени 700 милиона евро. Право на кандидатстване имат 232 общини, обявиха от Министерството на земеделието.


Подобно на общинските мерки в предишната програма, общини с развит масов туризъм като Банско и Созопол няма да могат да кандидатстват за ремонт и строителство на туристическа инфраструктура. По мярката ще могат да се ремонтират общински пътища, училища и детски градини, да се изграждат паркове и спортни площадки, да се ремонтират културни обекти и водоснабдителни системи. 

В проекти могат да кандидатстват, както общини, така и неправителствени организации, като предвидените дейности ще бъдат на 100% финансирани, ако съответните обекти няма да генерират печалба след изграждането им. За пътища и водоснабдяване общините ще получават максимум 3 милиона евро, а за социални обекти до 2 000 000 евро. 

Парите няма да стигнат за всички желаещи, признават експертите. Затова и тепърва ще се изработват критериите, по които проектите ще се състезават. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени