Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството, КЕВР и бизнесът влязоха в спор за новите цени на тока

| обновено на 17.06.15 в 18:05
Снимка: БГНЕС

Поскъпването на тока от 1 юли ще повиши цените на стоките и услугите, предупреди министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той, както и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, бяха изслушани в парламентарната комисия по икономика и туризъм заради недоволството на бизнеса по повод увеличението на т. нар. такса "задължения към обществото".

Корнелия Нинова от БСП попита с колко ще се увеличи животът на обикновения българин и потребител, вследствие от повишаването на цената на тока. Според Иван Иванов обаче промяната в цените на тока няма да оскъпи стоките и услугите. Той обясни, че ако такса "задължения към обществото" не бъде променена, в сектора се създава финансова дупка в размер на 285 млн. лева:

Тази дупка може да бъде поета по два начина. Единият е НЕК, на който, мъчейки се да го извадим от финансовия колапс, да му сложим още 285 милиона текущ дефицит за този следващ период, или от българските потребители. Изчисленията показват, че това би означавало 17 процента увеличаване на цената за регулирания пазар, тоест за битовите потребители.

Правителството, регулаторът и бизнес влязоха в спор за новите цени на тока. Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) обясни, че ценовата политика КЕВР ще доведе до съкращения на хора в сектора.

Председателят на АИК Васил Велев изчисли с колко ще поскъпне тока за бизнеса: 19,5% ще бъде увеличението за предприятията на високо напрежение, 18% ще бъде поскъпването за тези, присъединени на средно напрежение, и между 13 и 15 на сто ще е увеличението за предприятията, присъединени на ниско напрежение. Българският бизнес ще получи увеличаване между 13 и 20% и само 27 предприятия ще получат по-малко увеличение, но то няма да е между 1 и 2%, а започва от 4%.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна