Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите подкрепиха на първо четене промени в Закона за семейни помощи

Снимка: БГНЕС

Депутатите подкрепиха на първо четене редица промени в Закона за семейни помощи. Спират се детските надбавки за родителите на непълнолетни родилки. Непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура, но и тези помощи могат да бъдат спрени.

Промените предвиждат стимулиране на отговорното родителство. Социалният министър Ивайло Калфин каза:

Предвиждаме прекратяване на месечната помощ за отглеждане на дете до завършване на средно образование във всички случаи, в които детето стане родител. Когато непълнолетни родители получават помощи, родителите на непълнолетния родител няма да получават помощи за деца. Ако непълнолетната майка завърши средното си образование, то тя ще получи тези средства, които не са получили бабата и дядото. Ако до две години след раждането, то бъде настанено за отглеждане извън семейството, родителите, които са получили помощите за раждане на дете, да ги дължат обратно.

Заради зачестилите злоупотреби, помощите за майките студентки ще бъдат плащани на два пъти - при раждането на детето и след представяне на доказателство за записан следващ семестър или завършено висше образование.

Най-голям спор предизвика предложението на "Атака", помощи за раждане да получават само жените, навършили 18 години. Предложението не беше прието.

По време на дебатите от АБВ настояха за предефиниране на понятието "семейство" заради все повечето хора, живеещи на семейни начала без официален брак.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна