Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница София Попганчева: Историята в учебниците е фризирана и лъжеистория

БНР Новини
Зорница София Попганчева
Снимка: Личен архив
Робство има при строенето на египетските пирамиди. По време на османската окупация по нашите земи е имало геноцид – тотален произвол над мирно население. Това е категоричната позиция на Зорница София Попганчева, която е посветила  пет години  на  подготовка за  заснемането на филм за женското участие в хайдушкото движение. Сценарият на „Воевода“  е изграден по  произведението на Николай Хайтов „Хайдути“ и по факти от исторически източници. Главната героиня е реално съществувала личност - Румена войвода  - любим образ на Зорница Попганчева, чиято е идеята, сценарият, режисурата и изпълнението на главната роля.
 По време на тренировъчно-репетиционен лагер в планината актьорите, които се снимат във филма, учат как се ходи по мокър терен с цървули с „котки“ и зъбци, как се носят хайдутски дрехи и оръжие. Героите разговарят помежду си на старинен диалект. За да бъде довършен филмът „Воевода“ са необходими още средства. Екипът е създал кампания, в която не само очаква дарения, но и предлага на всекиго по нещо в замяна.
Основната част от финансирането на филма е осигурена със спечелването на държавна субсидия от Национален филмов център, копродуцентите Дрийм Тийм Филмс и нови партньори и спонсори с жар в сърцето. Но исторически филми се правят рядко по очевидни причини. Една част от бюджета все още липсва. С наличният - филмът ще бъде заснет в убийствен снимачен график, при който раните няма да са само грим по актьорите. Всеки лев е от значение за качеството! - поясняват от екипа.
Повече за филма и за кампанията можете да научите от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна