Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Ангелова: ГЕРБ поддържа 2-годишния давностен срок за ползване на платените отпуски

Светлана Ангелова
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ са категорични, че 2-годишният давностен срок за ползване на платените отпуските трябва да остане, за да не влезем отново в спиралата на натрупване на отпуски с цел да се изплащат тогава, когато на служителя му се прекрати трудовото правоотношение. Интересът на хората е давностният срок за се запази, защото по този начин се гарантира правото на отпуска.

Това коментира в предаването "Хоризонт до обед“ Светлана Ангелова от ГЕРБ, която е заместник-председател на социалната комисия в Народното събрание.

От КНСБ обаче настояват давностният срок от 2 години за платения годишен отпуск да отпадне. Според тях има данни, че въпреки решението на социалната комисия в парламента от средата на юни, е възможно той да остане. На 17 юни по предложение на председателя на комисията Хасан Адемов се реши давността да отпадне. Министерството на труда и социалната политика подкрепи това предложение, с което работещите ще могат да ползват старите си отпуски, докато им се прекрати трудовия договор с настоящия работодател.

Според Светлана Ангелова основанията на синдикатите не защитават правата на работниците: Най-вероятно още в сряда ще продължи гледането на второ четене на промените в Кодекса на труда, включително и темата за отпадането на давностния срок за отпуските. Позицията на ПГ на ГЕРБ е, че давностният срок по отношение на отпуските трябва да остане, защото по този начин се дава гаранция, че служителят ще може да ползва своята отпуска и тя няма да се натрупа.

Смятам, че след като се изложат всички позиции по-голямата част от депутатите ще подкрепят оставането на давностния срок. Правото на отпуска на служителя е едно от най-важните права. Когато не беше въведен този давностен срок, бяхме свидетели в държавната администрация бяха натрупани отпуски от 200-300 дни, които се влачеха с години и затова беше въведен 2-годишният срок.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна