Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Михайлова: Препоръките за стопиране събарянето на къщи в Гърмен са императив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Събарянето на незаконни къщи в ромския квартал на Гърмен е нехуманно действие, за което Европейският съд за правата на човека очаквано излезе със спешна препоръка да бъде преустановено. Мерките имат императивен характер.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“ адвокат Даниела Михайлова от сдружение "Инициатива за равни възможности", която представлява две от ромските семейства и сезира съда в Страсбург за действията на държавата.

Тя обясни, че писмото не е решение и не отменя разрушаването на ромските къщи:

То е уведомление, че съдът е издал спешни привременни мерки, които се издават в изключително спешни и екстремни ситуации. Неудобство е за България, че се постави в ситуация да бъде обект на такива мерки, защото те се издават в екстремни ситуации и обикновено по отношение на държави, в които такива нехуманни действия има опасност да бъдат допуснати.

Неудобно е за България, защото, освен страна по Европейската конвенция за защита на правата на човека, тя е и държава членка на Европейския съюз, страна с проевропейско развитие, за която представлява неудобство издаването на такива мерки. Мерките имат императивен характер. С мерките не можем да не се съобразим, защото те имат задължителен характер. Те ще действат, докато съдът не получи удовлетворителна информация по въпросите, които е поставил в писмото.

Тя зави, че властите трябва да отговорят на два въпроса: Осигурено ли е алтернативно настаняване на уязвимите лица сред жалбоподателите и да не би при осигуряване на такова настаняване да изпаднат в ситуация, при която децата да бъдат разделени от родителите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна