Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатурата на Димитър Костов за подуправител на БНБ противопостави експерти и политици

| обновено на 15.07.15 в 11:13
Димитър Костов
Снимка: БГНЕС

Излишно се полемизира темата дали новият управител на БНБ ще работи с хора от стария екип, важно е какви специалисти са те. Това заяви в предаването "Преди всички" Камен Тошков – бивш подуправител на "Банков надзор" в БНБ.

Новият гуверньор Димитър Радев още вчера заяви намерение да остави Калин Христов и Димитър Костов в Управителния съвет на Централната банка. Калин Христов, чийто мандат изтича през есента, ще запази и ресора си – управление "Емисионно". Димитър Костов ще поеме ключовия "Банков надзор", въпреки че в момента ръководи управление "Банково". Неговото място се очаква да заеме Нина Стоянова, която в момента е главен юрисконсулт в БНБ.

Не виждам големи сътресения и ми се струва преувеличено да се свързва екипът със случая "КТБ" и на тази база да се правят някакви изводи, коментира още Камен Тошков.

Според него дейността подуправител на "Банков надзор" е много отговорна и трудна: Готовността на Димитър Костов, неговия опит и знания да се използват, за мен е необходимо колкото се може по-бързо да бъде ясно и всякакви политически разговори в тази посока ми се струват излишни.

Тошков смята, че новото ръководство на БНБ трябва да наблегне на качествата на служителите в направление "Банков надзор" и те да могат да реагират бързо при проблем в някоя банка: Не бива да разчитат на рутината, която са натрупали досега.

Според депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров обаче кандидатурата на Димитър Костов за подуправител на "Банков надзор" буди сериозни притеснения:

Той е част от кабинета на Жан Виденов. По време на този кабинет доста банки в България фалират. При това положение и след случая "КТБ" същият човек да бъде предлаган за подуправител и то на "Банков надзор" – на нас не ни изглежда подходящо.

Подобна кандидатура не може да бъде подкрепена, заяви депутатът.

Мненията на Камен Тошков и на Мартин Димитров можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна