Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС започва реформа на съдебната карта на България

Снимка: БГНЕС

Миналата седмица Висшият съдебен съвет прие критерии за прекрояване на съдебната карта. Беше направен голям анализ на състоянието и работата на съдилищата в България. Предстои това да се случи и по отношение на прокуратурите у нас.
 

Статистическите анализи по брой дела показаха изключително задълбочаващ се дисбаланс в натовареността на отделните съдилища, каза в предаването "Преди всички" съдията и член на ВСС Калин Калпакчиев:

Този дисбаланс е обусловен от обективни фактори, най-вече с това, че през последните 20 години задълбочаването на демографската криза обуслови концентрация на населението в определени големи населени места, където е концентрирана икономиката. Тези фактори, сами по себе си, са основните, които пораждат делата.

Прокурорът Елка Атанасова, която също е член на ВСС, обясни, че при прокурорите и следователите вече имат определена норма за натовареност и тя действа от 1-ви януари тази година.

Натоварването в София и сложността на преписките и делата драстично се разминава с тези в страната, заяви тя.

Калин Калпакчиев обясни, че ВСС предприема дейността по реформа на съдебната карта не само за да се регулира натовареността, а преди всичко, за да се осигури на гражданите достъп до качествено правосъдие:

В София, в Ардино или в който и да било друг български град съдията трябва да има толкова време, колкото му е необходимо, за да разгледа делата и да напише качествен съдебен акт в срок.

С реформата на съдебната карта е възможно да се редуцира броят на съдиите и прокурорите в дадено населено място, обясниха членовете на ВСС

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени