Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект на българи зад граница ще дава възможност на граждани да подават сигнали за нередности

Снимка: Младен Петков

Успяхме да разбием мита, че българите в чужбина не си помагат и не ги интересува какво се случва в България. Това казаха за предаването “Хоризонт до обед“ Боян Станоев и Петър Стойков, които са двама от успелите българи, работещи в САЩ.

Успяхме да мобилизираме средства от Световната банка и ангажирахме над 70 млади български програмисти, четири IT компании и три неправителствени организации, както и осем учебни заведения от България. Всички работят заедно с една цел – създаването на мобилна апликация, с която да се подават сигнали към институциите, поясни Боян Станоев, който работи в Международната финансова корпорация и е в Америка от 2002 година.

Мобилното приложение се разработва от стажанти в ученическа възраст, които са победители в конкурс, провел по-рано тази година в България. Целта на проекта, наречен Code for Bulgaria, е да се улеснят връзките между гражданите и институциите. Очаква се приложението да заработи през есента на 2015 година, като първият "клиент“ е Инспекцията по труда.

Петър Стойков, който работи в Световната банка, допълни, че координирането на един такъв мащабен проект от разстояние е било трудно, но благодарение на технологиите дори часовата разлика не е била проблем.

Надяваме се и българските институции да бъдат по-отворени към такива идеи, допълни той.

Външният министър Даниел Митов също похвали самореализиралите се и инвестиращи у дома младежи:

Всеки един от тях иска да помогне. Даже и много от тях го правят. Това не се чува и не се разбира, за съжаление. Вие знаете, че не всеки може да свърши всичко, но всеки може да направи по нещо. Аз искам да изразя публично благодарността както своята, лична, така и институционална, на българската държава, към тези хора, които са ангажирани, които се опитват и истински помагат в много различни аспекти.

Проектът към Министерството на труда и социалната политика ще дава възможност на граждани да подават сигнали за нередности.

Целия репортаж на Младен Петков, както и срещите му е още успели българи зад граница, чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна