Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 световни експерти искат забрана на автономните оръжия

Стивън Хокинг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над хиляда световни експерти в областта на изкуствения интелект и водещи изследователи подписаха отворено писмо с предупреждение за "надпреварата във военното въоръжаване с оръжия с изкуствен интелект“ и призоваха за забрана за нападателните автономни оръжия, съобщи Би Би Си.

Сред подписалите писмото са проф. Стивън Хокинг, проф. Ноам Чомски, съоснователят на "Епъл" Стив Вожняк и изпълнителният директор на "Гугъл Дийпмайд" Демис Хасабис.

Авторите твърдят, че изкуственият интелект може да се използва да направи бойното поле по-безопасно място за военните, но нападателните оръжия биха довели до по-големи загуби на човешки живот.

Ако военна сила започне да развива системи, способни да избират целите си и да ги поразяват без директен човешки контрол, това би довело до началото на състезание между армиите, сходно с това за атомната бомба, предупреждават учените.

Подкрепяме призива на няколко различни хуманитарни организации към ООН да забрани нападателните автономни оръжия, се казва още в текста.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени