Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Попов: Конституционният съд е един голям риск при такива питания

Снимка: БГНЕС

В амбицията на сегашната реформаторска конфигурация в парламента и особено на правосъдния министър - да бъде добутан един минимум до гласуване и то от особено квалифицирано мнозинство от 180 гласа, което дава възможност за по-бърза процедура - бяха игнорирани някои въпроси, които изглеждат на пръв поглед второстепенни. И това е въпросът дали да бъде питан Конституционният съд. Това е, доколкото разбирам, изискване, поставено от ДПС срещу подкрепата на този пакет.

Това каза за предаването “12+3“ Стефан Попов, директор на "Риск монитор", който коментира искането за намесата на Конституционния съд. 

Конституционният съд е един голям риск при такива питания,
подчерта Попов и поясни, че не е изключено съдът да постанови, че подобен реформен пакт не може да се осъществи от това Народно събрание:

Надявам се, че Конституционният съд ще пусне този пакет, ако изобщо бъде попитан, защото не съм сигурен, че ще бъде, защото според мен няма основание за такова питане. С едно такова питане, какъв вид народно събрание може да проведе тези конституционни промени, КС отново ще възобнови и втвърди решението си за Велико Народно събрание от 2003 г.

Исторически компромис би било да се приеме голям пакет промени в българската Конституция, сред които да не е само тази дреболия - да се раздели Висшият съдебен съвет на две части
,
коментира Попов.

Цялото интервю на Даниела Якова и Силвия Великова със Стефан Попов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени