Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Игов: Лотарийните игри крият опасност от зависимости

Опасностите от участието в лотарийните игри коментира в предаването "Преди всички" психологът Иван Игов. Според него доколко ще се спази границата, преди да се стигне до зависимост, зависи от самия човек:

Има хора, които са податливи на зависимости, т.е. очаквайки печалба в даден момент, това може да мине границата на нормалното залагане и това да се превърне в рисковано начинание и този риск да предизвиква удоволствие. Така се създават хазартните типове. Обикновено хората, които започват от лотариите, почват да чувстват такава зависимост, отиват вече в казината. А собствениците на едните и другите са едни и същи. 

Според психолога, ако човек с 500 лева месечен доход похарчи една трета от средствата за лотарийни билети, това показва зависимост:

Не би било зависимост, ако човек си купува по едно билетче на месец, през месец или от време на време играе на тото или в държавната лотария и очаква някаква печалба между другото. Лошото става тогава, когато това става идея фикс и всяка седмица всеки тираж се чака с огромно нетърпение, за да изпиташ тръпката на очакването, дори и тръпката на разочарованието. Може да се струва странно, но хазартните типове играят, не за да спечелят, а за да загубят.

Иван Игов подчерта, че трябва да се регламентира участието на децата в лотарийните игри, защото те по-лесно могат да станат зависими.

От Държавната комисия по хазарта, която упражнява контрола върху лотариите, обясниха в писмен отговор, че техни представители извършват постоянни проверки по спазването на Закона за хазарта.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени