Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитниците на свободните градски пространства в страната започват обща работа за законови промени

Защитниците на градски паркове в страната започват обща работа за законови промени. За първи път групи за защита на зелените площи в различните градове обединяват своите усилия, за да изработят промени в Закона за устройството на територията.

Пространствата в градовете ни изчезват, казва Първан Симеонов, анализатор и представител на неформалната група за запазване на парк „Бедечка“ в Стара Загора:

Презастроявания на база възстановени имоти и странни реституции. Изчезват детски площадки и това е масов проблем. Вторият масов проблем са зелените площи, които биват заличавани по силата на възстановяване на някакви терени, крайно съмнителни по своите обстоятелства.

Той посочи и конкретен пример, свързан с парк „Бедечка“ в Стара Загора, където 400 декара зелена площ са на път да изчезнат.

Тези проблеми карат различни организации в страната да започнат съвместни действия:

Тук влизат групата за защита на парк „Бедечка“ в Стара Загора, хората, които защитават Морската градина във Варна, хората в Пловдив, които бранят зелените площи от странните идеи за нов гребен канал и нов зоопарк. Влизат и хора, които се занимават с казуси като „пробива Токуда“ и започващото явно застрояване около „София ленд“ в покрайнините на Борисовата градина.

Защитниците на градската среда ще работят по две направления - промени в Закона за устройството на територията и защитата на фактически зелени площи и свободни градски пространства, които са годни за застрояване.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна