Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на спорта осигурява спортни занимания за деца през лятната ваканция

Учениците обаче искат повече обществени паркове и игрища, където да играят безплатно

Снимка: Община Враца

Най-търсената програма за летни спортни занимания е "Научи се да плуваш“, по която това лято са се включили над 3000 деца от цялата страна, като половината от тях са в София. Това лято за първи път се изпълнява и програмата на Министерството на младежта и спорта "Децата и спортният клуб“, която дава възможност на желаещите да участват в 14 вида спорт.

Тази година по програмата "Научи се да плуваш“ са кандидатствали 27 спортни клуба, от които 26 вече изпълняват проекти на спортни клубове от 12 населени места, от които 10 са в София. Общо над 3100 деца са ангажирани по тази програма. В заниманията са включени 76 спортни специалисти по плувни спортове и над 300 хил. лева са отпуснатите средства. Близо 1500 деца в София са се записали в програмата. Ползват 10 басейна в столицата.

Това обясни в предаването "Хоризонт за вас“ зам.-министърът на спорта Калин Каменов и допълни, че се надява да бъде осигурено необходимото финансиране, за да може в бъдеще програмите да се увеличават:

Доста е атрактивна и програмата "Децата и спортният клуб“, която за първа година се реализира в Министерството на спорта. По нея са кандидатствали 88 спортни клуба в 14 вида спорт – волейбол, баскетбол, тенис, футбол, гребане и други. По нея са включени близо 4500 деца от цялата страна, а бюджетът ѝ е 125 хил. лева. Програмата цели да ангажира децата в различни видове спорт, а не в конкретен.

Каменов обясни, че програмата е целогодишна, но най-активна е през лятото.

Децата обаче искат да имат достъп до повече обществени паркове и игрища, където да играят и спортуват свободно, без да заплащат. Ученици споделят, че съоръженията на местата за игра не се поддържат и се оказва, че в някои паркове се заплаща и такса "вход“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна