Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Египет подновиха стратегическия си диалог

Джон Кери
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че споразумението за иранската ядрена програма ще направи Египет и региона по-безопасни. Първият американски дипломат се срещна с египетски министри в Кайро в рамките на близкоизточната обиколка, чиято цел е да тушира опасенията в региона след сключената ядрена сделка с Иран.

На съвместна пресконференция с египетския външен министър Самех Шукри Кери заяви още, че отношенията между Вашингтон и Кайро отново се заздравят: Американският народ е посветен на сигурността и икономическото благоденствие на египетския народ. Водим се от жизнеността на гражданското ви общество, от политиката, свободния и справедлив демократичен процес.

Отношенията между Вашингтон и Кайро бяха охладнели, след като президентът Мохамед Морси бе свален от власт от военните през 2013 г. Въпреки опасенията за спазването на човешките права и свободи в Египет САЩ подновиха и увеличават военното подпомагане на страната, която се сблъсква с все по-големи заплахи от джихадисти.

Кери заяви още, че е обсъдил и ситуацията в съседна Либия. По-рано агенция Ройтерс съобщи за петима загинали и 12 ранени при сблъсъци в Източна Либия между силите, лоялни на правителството, и ислямисти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна