Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борсов дилър получи 14 години затвор за манипулиране на Либор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият дилър на банките "Ю Би Ес" и "Ситигруп" Том Хейс беше признат за виновен днес от британски съд за това, че е манипулирал междубанковата лихва Либор (Libor) и получи присъда от 14 години затвор, предаде Франс прес. Това беше първият съдебен процес срещу дилър, обвинен в организиране и манипулиране на Либор.

Хейс, който е на 35 години, беше признат за виновен от съда в Саутуорк, на южния бряг на Темза в Лондон.

Всички банкери искат да извлекат максимални печалби, но господин Хейс го е направил по нечестен начин. Той е направил всичко, което е било във възможностите му, за да манипулира междубанковата лихва, известна като Либор, изтъкна прокурорът Мукул Чаула. Той заяви, че финансистът, срещу когото бяха повдигнати осем обвинения, е бил в основата на замисъла за манипулацията, мотивирана от алчност.

Според Британската служба за борба срещу финансовите престъпления Хейс е в центъра на система за тайно договаряне с други дилъри от същите банки, но и други институции, действала от средата до края на първото десетилетие на 21 век. Целта им е била да въздействат в своя полза върху равнището на Либор.

Тази междубанкова лихва, която се определя в Лондон, е референтна за редица финансови продукти - от спестовните сметки до най-сложните дериватни продукти, на стойност 350 трлн. долара, включително по ипотечни кредити.

Според прокурора Хейс е увеличавал печалбите на работодателите си, за да получава по-големи бонуси.

Хейс заяви, че е невинен. Същото направиха и други дилъри, срещу които бяха повдигнати обвинения и ги очаква съд.

Скандалът с манипулирането на Либор беше причина шест големи международни банки да приемат миналата седмица глоби за близо 6 милиарда долара заради манипулирането на лихвата между 2007 и 2013 година. Така общата сметка досега за глобите, наложени на големи финансови институции след разкриването на мащабната афера, достигна над 9 милиарда долара.

Първите разкрития за манипулирането на Либор бяха направени през 2008 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна