Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно предаване от Международния джаз фестивал в Банско - петък, 7 август, 19 часа

БНР Новини
От 7 до 14 август - седем вечери по програма "Христо Ботев"с джаз фестивала в Банско
Снимка: banskojazzfest.com

"Всяка година меломаните очакват осми август с нетърпение и любопитство. Тази дата те свързват с началото на един празник на духа, който събира хиляди хора в нашия град. Поредното издание на Джаз фестивала е не само най-значимото събитие в националния културен календар, но и неподражаема среща на свободни хора с „музиката на свободата“.
И тази година програмата ще взривява сетивата, ще изтръгва възторг, аплодисменти и емоции. Почетният гражданин на Банско д-р Илиев – основател и организатор на феста е гарант, че всичко това предстои.
Колкото до нас, домакините, този форум на голямото изкуство е нещо повече от културно събитие. По някакъв начин той се превърна в двигател на модерното и динамично развитие на града ни. Местната общност и лично аз високо ценим този факт и отвръщаме с подкрепа и гостоприемство. Тази „споделеност“ следва своите маршрути и може да бъде видяна, може да бъде усетена, навсякъде – и в планината, и в града, и в домовете на банскалии.
Целият този магичен свят от природа, история, модерност и ... джаз, е на ваше разположение!"
Георги Икономов - кмет на Oбщина Банско

Тази година фестивалът започва на 7 август и както винаги по програма "Христо Ботев" всяка вечер от 7 до 13 август от 19.00 часа ще излъчваме директно от 18 Международен джаз фестивал в Банско.

В програмата на 7 август:

от 19.00 часа - сцена площад „Никола Вапцаров”. 
Кристина Кирова Квинтет (България)
Кристина Кирова – вокал
Ангел Николов – пиано
Александър Васев – клавишни
Стефан Врачев– бас
Исак Бенбасат – барабани

Нюсталгия (България, Румъния, Италия, Словения)
Царина Маринкова (пиано, България)
Джордж Димитриу (китара, Румъния)
Матия Магатели (бас, Италия)
Кристиян Крайнчан ( барабани, Словения)

Асид Фолк Файв (България)
Екатерина Ангеова – вокал
Георги Петров – пиано
Иво Паунов – саксофон
Вихрен Паунов – бас
Филип Ернстинг – барабани

Маги Алексиева „МЕЙ” & Лолас квартет (България)
Маги Алексиева „МЕЙ” – вокал
Любо Цанев – пиано
Радослав Славчев – бас
Богомил Енчев – барабани

от 20.30 часа - сцена гранд хотел Банско
“Сто години Франк Синатра”
Васил Петров & Биг бенд Благоевград (България)
Борис Янев - диригент

Кристина Кирова квинтет

Кристина Кирова квинтет е млада българска джаз и поп група, която за кратък период от време събра своя многобройна публика из софийските клубове. Изпълнява както свои композиции, така и кавъри на популярни и обичани песни. Младите музиканти представят жизнерадостна и динамична програма, съчетана с характерно фънк и джаз звучене.

Международен проект „НЮсталгия“
Царина Маринкова и трио DUMItRIO обединяват своите идеи, талант и отдаденост в Newstagia – вдъхновяващ артистичен проект, който предадава емоции чрез класическа и импровизирана музика, разкривайки свят на безкрайни възможности пред своята публика. Царина Маринкова е от България, живее и работи в Холандия. Завършва класическо пиано в консерваторията Prins Claus в Гронинген и магистърска степен в Амстердамската консерватория. Има в биографията си повече от 15 награди от конкурси в България, Италия, Холандия, Германия и Австрия. Канена е многократно като солист на оркестри.
Зад името DUMItRIO стоят Джордж Димитриу, Кристиян Крайнчан и Матия Магатели- трима европейски изпълнители, обединили силите си, за да изследват широки музикални територии. Пиесите, които представят са изградени върху джаза, елементи от класическата музика, пост-рок, алтернативна музика, електронна музика и фолклор.
Спонтанна импровизация и екстремни динамики са някои от най-важните им характеристики. Музиката на Newstalgia представя всички тези компоненти заедно. Програмата на концерта включва оригинални пиеси от Future Nostalgia – дебютния албум на DUMItRIO, а също класически пиеси за пиано от Бах, Шопен, Владигеров, Пиацола, Равел, Прокофиев, Пярт и Губайдулина. Важна част от концепцията на проекта е изградена върху „разказването на приказка“. Произведенията, макар и в различни стилове, са създадени във формата на музикална приказка, която не бива да бъде пропусната.

Асид Фолк Файв Ac id Folk Five
Групата Acid Folk Five е основана от Екатерина Ангелова – вокал и Иво Паунов – саксофон, флейта, кавал. В състава ѝ влизат още Вихрен Паунов – басист, композитор, вокалист и дългогодишен творчески партньор на Иво, пианистът Георги Петров и барабанистът Филип Ернстинг.
„Змейова невеста“ – албумът, който групата представя, включва някои от най-красивите български народни песни от районите около София, Странджа и Родопите, както и авторски пиеси във фолклорен стил. Екатерина Ангелова пee в камерен фолклорен състав и в хор „Големите български гласове“. Участвала е в различни международни проекти. Заедно с Калин Вельов и Нина Николина през 2014 г. осъществяват Pendara Ethno Project.
Освен изпълнител, Иво Паунов е талантлив композитор с уникален стил, комбинация от привидно несъвместими жанрове. Завършил е в Университета Йорк , преподава в няколко частни консерватории в Северна Америка. Свири в Afrodisiac, заедно с Вихрен Паунов, Антон Апостолов и др. Участвали са в джаз фестивалите в Торонто и Монреал. Работил е в сътрудничество с Теодосий Спасов, Христо Йоцов, Михаил Йосифов и др. Пише филмова музика, автор е на саундтраците за компютърните игри Two Worlds II, Sorcery Quest и War Оf Ninja.
Георги Петров завършва с отличие НМА „Панчо Владигеров“. Два пъти е участвал в престижния международен конкурс за джаз пианисти „Марсиал Солал“ в Париж. С различни формации е свирил на Международния джаз фестивал в Банско, Sofia Jazz Peak и др. Лидер е на Progressions Jazz Trio, с което представя своя авторска музика.
Вихрен Паунов е композитор и продуцент с богат опит в различни стилове – рок, блус, фънк, реге, джаз. Свири с няколко блус и рок групи в Онтарио, както и с келтската певица Мери-Джейн Ламонд. Пише музика за театрални постановки в Торонто.
Филип Ернстинг е възпитаник на Codarts Rotterdam. Стиловете, в които свири, варират от етно и джаз до пауърпоп и експлозивен дръм-ен-бейс. Автор е на музика за театрални постановки, мюзикъли и танцови пърформанси, представени в Ротердам, Амстердам, Ню Йорк. Има издаден албум с групата си Doktor Schnitt. От 2004 г. досега участва общо в 12 групи и проекти.

Маги Алексиева „МЕ Й” & Лолас квартет
Lolas Quartet представя джаз и соул музика. Създаден е в началото на 2013 г. от Радослав Славчев, Любо Цанев, Богомил Енчев и Маги Алексиева – Мей. В края на същата година групата представя новия си проект в Малайзия. В програмата са включени някои от най-известните джаз стандарти на всички времена, както и интересни аранжименти на поп и R&B песни.
Маги Алексиева – Мей свири на пиано от 4-годишна възраст. В НМУ„Любомир Пипков‘‘ учи кларинет и пиано, а по-късно – саксофон и поп и джаз пеене. През 2011 г. започва да работи съвместно с Пуджи Бел (известен като барабанистът на Шака Кан, Ал Жиро, Дейвид Бауи, Маркъс Милър, Ерика Баду). Участва като вокалист в Suga Top – новия албум на Poogie Bell Band. Европейското турне, на което групата представи албума, обхваща шест държави. През тази година издава своя дебютен албум с продуцент Пуджи Бел.
Пианистът Любо Цанев е живял в САЩ повече от десетилетие, където участва в различни формации и проекти. През последните години работи в България и е признат за един от най-добрите джаз пианисти в страната ни.
Радослав Славчев – Riverman е сред наи-талантливите музиканти на последното десетилетие. През 2006 г. завършва магистърска степен в НМУ „Панчо Владигеров“ със специалност бас китара. Работил е с някои от най-популярните български певци и инструменталисти. В момента свири в няколко проекта, един от които е High Time – alternative jazz & fusion trio.
Богомил Енчев е сред най-добрите и обещаващи млади барабанисти. Завършил е НМУ „Панчо Владигеров“.
От 2013 г. участва в проекти като Mey And the Band, The Music Inside, Lolas Quartet и др.

Васил Петров и Биг бенд Благоевград – „Сто години Синатра“
Васил Петров представя проекта си „Сто години Синатра“, заедно с Биг Бенд Благоевград, под диригентството на Борис Янев. В програмата са включени джаз стандарти като Ol`man River, L.A. is my Lady, Where or when, Blue moon и много други от репертоара на The Voice в оригинални аранжименти.
През 2014 г. Васил Петров представи новия си албум „ВАСИЛ“ с концерт в зала България, продуциран от Българско национално радио. В албума са включени поп и джаз стандарти, както и авторска музика, записани с Биг бенда на БНР и струнен оркестър от СО на БНР, в аранжименти на Ангел Заберски – младши, Антони Дончев и Васил Спасов. Края на годината талантливият изпълнител беляза с голямо коледно турне във Варна, Стара Загора, Търговище, Велико Търново, Русе и София с оркестъра на Старозагорската опера, Русенската филхармония и др.

Биг бенд (Благоевград), диригент Борис Янев
Биг бенд – Благоевград е създаден през 1993 г. по идея на диригента Борис Янев. Богатият му репертоар включва произведения в стил суинг, блус, поп, рок, джаз, фънк, латино, балади, шлагери и др. Негови постоянни солисти са Христина Палева, Марияна Костова, Анелия Никова, Милан Георгиев, Русина Катърджиева, Александрина Александрова, известният тромпетист Венцислав Благоев. В концертите на Биг бенд Благоевград са участвали и много гост-солисти като Васил Петров, Стефка Оникян, Камелия Тодорова, Маргарита Хранова, Хилда Казасян, Петър Салчев, Ангел Заберски – син, Владимир Кърпаров, известната джаз и госпел певица Джанис Харингтън – САЩ, тромпетистът Стефан Белмондо – Франция и др.
Биг бенд Благоевград има богата концертна дейност в страната. От основаването на Американския университет в България всяка година изнася концерти и специални програми по повод тържественото дипломиране на завършващите студенти. Последните години успешно реализира съвместни проекти и с Югозападния университет. Осигурява сцена за подрастващи млади таланти – ученици и студенти. Участва в телевизионни предавания.
Традиционен гост е на Международния джаз фестивал в Банско.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна