Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСТС ще обсъди промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда днес промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Измененията са следствие от последните поправки в Кодекса на труда, обнародвани на 17-и юли.

Промените, гласувани от парламента, дават правото на гъвкаво работно време в рамките на седмица и това ще бъде регламентирано чрез наредбата с точни правила за прилагане на новата схема. Отпадна задължението бизнесът да уведомява трудовата инспекция, когато по производствени причини удължава работното време. Затова и съответният параграф ще отпадне от наредбата. 

С промените в Кодекса на труда се премахва и задължението за изготвяне на график за ползване на отпуските. Това налага с наредбата да се уточни, че годишният отпуск се иска от работника и се разрешава от работодателя само писмено. Работодателят ще трябва да уведомява задължително в началото на всяка календарна година, но не по-късно от 31-ви януари работниците за размера на отпуска, който предстои да ползват през същата година, включително отложения или неизползван от предходни календарни години. Бизнесът ще може да пусне работника в отпуск без негово съгласие в случай на престой повече от 5 работни дни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна