Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 Международен Джаз Фестивал в Банско ще започне ден по-рано

| обновено на 07.08.15 в 19:02

Всяка година феновете на джаза очакват с нетърпение началото на музикалния празник в Банско, който събира в полите на Пирин световно известни музиканти, но тази година джаз-фестивалът ще започне ден по-рано.


По традиция началото на фестивала е на 8 август, но тази година програмата ще бъде открита още в петък с пиано концерт на професор Йовчо Крушев, композитор и преподавател в Националната музикална академии в София.

Освен традиционните участници от Биг бенда на БНР, в 18-тото издание на фестивала в Банско ще вземат участие и легендарните "Мънго Джери блус бенд" и Йълдъз Ибрахимова, която пристига с Биг бенда на турските военни сили "Орлите на джаза”, както и много други имена от българската и световна джаз сцена.

Доктор Емил Илиев, създателят на джаз фестивала в Банско, сподели, че  е сбъднал почти мечтата си да превърне това музикално събитие в еквивалент на фестивала в Монтрьо:

Винаги, както казваме ние, очакването е най-хубавият момент в човешкия живот, защото понякога реализацията може да надхвърли очакванията, но може и да бъде по-слабо усещане от самото очакване.

Освен сценичните изяви, в програмата на фестивала се включени и изложби, музикални лекции и прожекции на тематични филми, както и фотографска изложба под надслов "Джаз в Банско“ на Стефан Марков, който от години снима събитието.

Подробности за програмата на джаз фестивала, както и за участниците, чуйте в репортажа на Жени Монева в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна