Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кораб с над 3000 пасажери откри круизния сезон в Бургас

| обновено на 27.08.15 в 11:17
Снимка: port-burgas.bg

Най-големият круизен кораб, плавал в Черно море, откри круизния сезон в Бургас. "Изумрудената принцеса" (Еmerald princess), на която има 3080 пасажери, акостира на Морската гара тази сутрин. Част от туристите ще посетят Варна, Несебър, Поморие или Созопол.

Значително по-късно в сравнение с миналата година се открива круизният сезон в Бургас. Посещението на 5-звездния луксозен кораб "Изумрудената принцеса" е своеобразен рекорд за града, каза Стойчо Димов – мениджър в отдел "Маркетинг" на пристанище Бургас

Това в момента е най-големият кораб, който посещава пристанище Бургас, не само пристанище Бургас, но и Черно море, с необичайните размери от 290 метра и към 114 000 бруторегистъра тона, с 3080 пасажери, 1200 души екипаж, 15 пасажерски палуби, 900 каюти.

Над 15 000 туристи ще пристигнат в морския град по време на настоящия круизен сезон. Заради безпроблемното обслужване на пасажерите при посещението на круизен кораб ще бъде ограничено движението на коли в района на Морската гара.

Две са основните причини за по-късния старт на сезона в Бургас и за по-малкия брой кораби за годината, като Кримската криза е основната, каза директорът на пристанището Деян Динов.

Другата причина, която от тази година наистина повлия много негативно на регион Черно море, е въведената изключително висока такса за преминаване на Босфора по отношение на маневрените влекачи. От януари тази година 150 000 долара е преминаването в двете посоки с ескорт от влекачи.

Въпреки това вече са договорени първите кораби за 2016-а. Сезонът ще бъде открит на 6-и април с "Коста Неоромантика" с над 2000 пътници. Почти половината от слезлите днес използват деня си в България за екскурзии, каза Биляна Караджова, представител на туроператор:

Ние ги водим във Варна, в Поморие, Несебър, български села с фолклор и в Созопол.

Повечето от туристите не знаеха нищо за страната ни, като Лорена от Монреал, която дори съедини градовете Бургас и Варна. Полякът Юлиус, който е чест гост в България, каза че страната ни е фантастична, а съпругата му го издаде, че вече знае и български.

Следващият кораб ще бъде в Бургас на 22-ри септември. До края на сезона се очакват още пет. За сравнение през миналата година на морска гара Бургас хвърлиха котва 27.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна