Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Енчев: Подписката е за одобрение за медицински цели, а не за легализиране на марихуаната въобще

Снимка: БГНЕС

Бившият депутат от Патриотичния фронт и лидер на нофосформираното ляво движение "Българска пролет" Велизар Енчев започна петиция за одобрението на медицинския канабис в България. За предаването "Хоризонт за вас" той сподели, че е внесъл в деловодството на НС въпроса си към министър Москов още през март:
 

Той обаче ми отговори почти 3 месеца по-късно. Не мога изобщо да говоря, че става дума за връзка с местните избори. Напротив, смятам, че темата, която повдигам, по никакъв начин не повишава моя рейтинг. Както виждате от негативните реакции, бих казал, че не е в мой интерес, но аз мисля не за моя интерес, не за моя личен рейтинг, а за интересите на хиляди страдащи и болни хора, които в лечението с препарати, съдържащи марихуана - т.нар. канабиноиди, виждат изход за своето тежко състояние.

Използването на канабиноиди с медицински цели е разрешено в 22 щата на САЩ и 12 страни от ЕС, включително Румъния, отбеляза той и допълни, че целта му е одобрение за медицински цели, а не легализиране на марихуаната въобще.

Множествената склероза се повлиява при третирането с подобни препарати. Облекчават се рак, глаукома, хепатит С, Алцхаймер, дистрофия, Паркинсон и др.

Цвета Брестничка от Асоциация "Родители" заяви, че родителите имат притеснение относно легализирането на марихуаната въобще и липсата на държавен контрол, но нямат отношение към медицинската експертиза.

Интервютата на Снежана Иванова с Велизар Енчев и с Цвета Брестничка можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени