Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Кьосева: През август убежище в Унгария са поискали почти 39 хиляди души

Снимка: БГНЕС

Унгарското обществено мнение се различава от радикалните политическите стъпки, свързани с бежанската криза. Стената, изграждана по границата със Сърбия, вероятно, ще бъде изградена до понеделник.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Събота 150” унгарският журналист Светла Кьосева:

По сведения на имиграционната служба в Унгария през август убежище в страната са поискали почти 39 хил. души, а през юли техният брой е бил над 16 хил. Невъзможно е Унгария да откликне на всичките тези молби. Страната е поставена в изключително тежко положение. Докато Сърбия и Македония се стремят час по-скоро да се освободят от преминаващите имигранти и им организират предвижването  превозни средства, то Унгария се стреми да спазва европейските изисквания и се опитва да ги спре. Европейските норми не са били създадени за толкова много бежанци. Мигрантите намират слаби страни в оградата, промушват се под нея, преминават по железопътните линии и продължават да прииждат.

Тя обясни, че Унгария ще получи извънредна помощ за справяне с бежанската криза от Европейския съюз, но засега тя ще бъде само финансова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна