Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В съботното училище в Малага учат 50 българчета на възраст от 5 до 18 години

Снимка: БГНЕС

Пет жени в Испания създават българска общност в Малага, организират фестивали на българските народни традиции и съботно училище, в което се обучават около 50 деца на възраст от 5 до 18 години.

Нашата идея и цел е да съхраним българското и да го представим на нашите испански приятели. Искаме да научим нашите деца на нашия език, култура и традиции. Това е едно богатство за българските деца и за тях е много важно, за да могат те да растат като граждани на Европа.
Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3“ Радка Георгиева от Асоциацията "Малага-България 2010“:

Ние използваме една сграда на кметството в Малага. Използваме на символична стойност хубава сграда, която е тип читалище и в която можем да провеждаме в събота занятия с децата. В съботното училище имаме пет паралелки с около 50 деца на възраст от 5 до 18 години. Децата учат български език, литература, история и география.


Когато се приберат в България, тези предмети им се признават и не е необходимо да държат приравнителни изпити. Ние следваме официалните програми. Нашите учители са квалифицирани и всичко това става с помощта и признанието на Министерството на образованието. Средствата, идващи от министерството, се използват за заплащане на училищата, но парите са символични.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна