Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за Съединението представят в Народното събрание

В Народното събрание ще бъде открита изложба, посветена на 130 години от Съединението на България. Тя е подготвена от Регионалния исторически музей в Пловдив и включва 20 табла, представящи героите, подготвили, осъществили и защитили обединението на Княжество България с Източна Румелия. Показано е и как събитието е видяно в Европа, подчертава директорът на музея Стефан Шивачев:  

Ние искахме да покажем хората, които са направили Съединението, за да се види, че наистина тогава в Пловдив това е елитът на българското общество. Захари Стоянов обединява цялата тази плеяда от стари революционери, които подготвят Съединението. Показваме и една цветна рисунка, която е пусната в хиляден тираж от един австро-унгарски художник Яшке. Тя е издадена във Виена и е с цел да популяризира това събитие не само в България, а и в цяла Европа. Показваме и за първи път една фотография, която е правена в Пловдив, във времето непосредствено след Съединението, и показва македонските доброволци, които идват в защита на Съединението. И тези 400 души под командването на майор Коста Паница участват в Сръбско-българската война с огромен успех.


Едновременно с изложбата в парламента ще бъде представен сборникът "Съединението на България от 1885 г.- 130 години по-късно". В него са събрани докладите от едноименната национална научна конференция, проведена прези месец юни в Музея на Съединението в Пловдив.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени