Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Брестничка: Не задавайте формални въпроси на детето си, а разберете вътрешния му свят

Снимка: БГНЕС

Децата най-много се стресират от неизвестността. Важно е родителите да отделят необходимото време и да разговарят с детето си като му обясняват какво предстои да му се случи и да го изслушват.


Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Нещо повече“ Цвета Брестничка от Асоциация "Родители":

С децата трябва да се разговаря както преди началото на учебната година, така и по време на учебната година. По време на учебната година родителите не трябва да задават формални въпроси на детето от типа - изпитваха ли те днес, какво обядва. Това не помага на детето да разбере вътрешния си свят. Трябва да им задаваме въпроси, които да ги накарат да споделят с нас. Не бива да бързаме да раздаваме оценки.

Тя обясни, че според изследване на Националната мрежа за децата почти 80% от децата не посещава училищните тоалетни, защото те са в лошо състояние:

Дори и тоалетните да са в добро състояние децата избягва да ходят до тоалетната заради стреса. Когато те прекарват в училище 5-6 часа без да посещава тоалетна, това се отразява зле на здравето им.

Цвета Брестничка поясни, че принуждаването на детето да учи създава у него голяма съпротива и стопира живия му интерес към знанието:

Нашата задача е да научи децата как да учат и как да обичат науката. Родители и учители трябва да подкрепят интереса към ученето. Не трябва да бъдем свръхамбициозни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна