Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Върбанова: Младите хора наистина се интересуват от това как се пише

Снимка: БГНЕС

Има драстично спадане на нивото на грамотност сред българите, резултатите са видими благодарение на интернет и социалните мрежи. Това коментира зa “Хоризонт” в предаването “12+3“ Павлина Върбанова от сайта kaksepishe.com.

Младите хора наистина се интересуват от това как се пише – те са критични към начина, по който се изразяват, държат да изглеждат интелигентно в очите на своите събеседници и това е един от начините да представят в интернет пространството един изрядно написан текст.

Върбанова поясни, че модата на заместването на букви с цифри вече е отминала и обясни, че към сайта за проверка се обръщат предимно млади хора на възраст от 25 до 34 години.

Павлина Върбанова постави акцент над учебниците по български език и литература, в които според нея много трудно намира място съвремието:

Начинът, по който да се пише имейл плахо вече се прокрадва в учебниците, но социалните мрежи изобщо ги няма. Никой не обяснява на младите хора как да напишат една кратка публикация в блога си, а това е жизнено необходимо.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени