Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Ст. Братоев: На станция "Балан" има шест входа, от които четири имат асансьори

Снимка: Георги Корнейков

Според слушател на програма “Хоризонт“ на метростанция "Академик Александър Теодоров -Балан" са били демонтирани кабинки за транспортиране на инвалиди тип асансьор след нейното откриване. Така софийското метро – ней-бързият транспорт за столичани, се оказва недостъпен за всички, въпреки че на 8 май беше пуснато до Бизнес парка в  Младост.

Инженер Стоян Братоев, изпълнителен директор на столичния "Метрополитен", отхвърли изцяло обвиненията и поясни, че метрото до Младост е достъпно за всички, като в това число и за хора с увреждания:

Според нормите на всяка метростанция трябва да бъде обезпечен поне един вход с ескалатори и асансьори. На станция "Балан" има шест входа, от които четири имат асансьори.

Нашата практика е не един вход, както е по норми, а там където се пресича от големи булеварди, да имаме от двете страни на булеварда, за да може хората да имат по-добра достъпност.

Инженер Братоев поясни, че на кръстовището на улица "Проф. Ал. Теодоров-Балан" и на булевард "Александър Малинов" са поставени асансьори на четирите ъгъла, а на другите два входа нямат, защото няма потребност от тротоари и директна връзка с местата.

Спазили сме нормите не един път, а четири пъти, подчерта още директорът на столичния Метрополитен.

Подробности, както и слушателския сигнал, чуйте в репортажа на Евелина Стоянова в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна