Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Порумбачанбов: Семействата с домашни ученици са много напред в образователната свобода

Снимка: stepforbulgaria.org

Депутатите гласуваха в четврътък текст от Закона за училищното и предучилищното образование, които позволява децата в задължителна училищна възраст да се обучават и у дома.

С него се дава “зелена светлина“ на т.нар. самостоятелна форма на обучение, в което могат да учат и децата под и над 16 години, както и децата с дарби и  специални образователни потребности. Децата, които учат у дома, ще трябва да се явяват всяка година на изпит,  който да проври как усвояват материала.

Ако плурализмът и свободата са път, който обществото ни трябва да извърви, то смятам, че новият закон е една малка и плаха стъпка, която политиците направиха в тази посока.

Това каза за предаването “Хоризонт за вас“ Петър Порумбачанбов, председател на Асоциацията за домашно образование, който поясни:

Семействата с домашни ученици са много напред в този път на образователна свобода и нямат намерение да забавят ход, за да чакат политиците, които влачат зад гърба си така огромен товар от скрупули и финансов интерес в областта на образованието.

Според Порумбачанбов, голяма част от тези семейства са се разделили окончателно с програмите на образователното министерство, защото предпочитат сами да изработят методологиите на преподаване и да следват свой собствен път, съобразен с интересите, възможностите и талантите на детето.

Всички семейства, които искат да се възползват от възможността, която новият закон предлага, ще го направят, но съм убеден, че ще има и такива, които ще предпочетат дистанционни форми на обучение, които са доста по-напреднали, по-полезни и по-продуктивни и които са обвързани с други образователни системи в други западни страни, поясни председателят на Асоциацията за домашно образование.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна