Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Симов: Йончева и Ташева са в забранителния списък на Киев заради липсата на държавна позиция

Александър Симов
Снимка: БГНЕС

Група български журналисти написаха писмо до украинския президент Петро Порошенко, с което настояват санкциите спрямо всички журналисти да бъдат отменени и Украйна да гарантира свободно упражняване на журналистическата професия.

Миналата сряда президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ, с който забранява на десетки журналисти да влизат в страната, защото представляват заплаха за националната сигурност. В списъка са включени и депутатът от "Атака" Магдалена Ташева, която се включи в мисия наблюдатели на непризнатите избори в Донецк и Луганск, както и журналистът Елена Йончева, автор на филми за кризата в Украйна.

По-късно срещу някои от журналистите санкциите бяха вдигнати. Според журналиста Александър Симов това се дължи на намесата на техните държави:

Един говорител на министерство от Украйна призна, че част от журналистите са попаднали там погрешка. Следователно, ако имаше държавна позиция, ако имаше твърд отпор, мисля, че Елена Йончева, а и Магдалена Ташева, би трябвало да бъдат извадени оттам.

Симов коментира, че има нещо много страшно, когато на един режим започне да му пречи обективната журналистика. Той не очаква да има реакция от страна на българската държава.

Мнението на Александър Симов в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени