Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Алма Алтер“ представя арт продукция, вдъхновена от Тадеуш Кантор

Николай Георгиев
Снимка: Petra Irrenwald

Тази вечер театър „Алма Алтер“ ще представи арт продукция, вдъхновена и посветена на полския режисьор и актьор Тадеуш Кантор. 2015-а е обявена за година на полския театър, навършват се и 100 години от рождението на големия полски режисьор.

Тази вечер „Алма Алтер“ отваря своите врати за среща на човеците, каза в интервю за „Преди всички“ Николай Георгиев – режисьор и основател на театър „Алма Алтер“:

Много е хубаво, че нашите студенти стигнаха до тази програма, която Националният фонд „Култура“ подкрепя вече пета година. Независимо от репертоарната политика, независимо от обучителния период в „Алма Алтер“, студентите се разделят на малки екипи и се опитват да творят свободно и независимо от нас, професионалистите, които работим с тях и ги обучаваме. Всеки там показва себе си, своята личност. Показва онова, което е малко повече от онова, което е нормално, малко повече от онова, което правим всеки ден. Тази година това е Кантор с неговия „Театър на смъртта“ – изключително интересна позиция, която застъпва и Гео Милев, че актьорът, зрителят са и живи, и мъртви, защото ние живеем с паметта. Паметта на познанието, на тези преди нас. Едва когато се срещнем ние оживяваме, ставаме живи. И започва една приказка.

Тази вечер зрителите ще могат да видят два спектакъла.

Разговорът с Николай Георгиев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна