Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Стефанов: Повечето от учебниците, по които се преподава, са създадени преди 15 години

Голяма част от учебниците, по които се подготвят учениците, са създадени преди повече от 15 години. Няма как те да бъдат интересни за децата.

Това каза за “Хоризонт” в предаването “Нещо повече“  управителят във водеща издателска група Явор Стефанов по повод организирането на среща в Пловдив на тема как се създават учебници:


Едно издателство е наистина добро, ако успее да подбере ефективен екип, който да успее да направи учебното съдържание достъпно за децата в определената възрастова група. Важно е в екипа да има специалисти по конкретните дисциплини, които да съблюдават спазването на учебната програма. В тези екипи има университетски преподаватели, учители и педагози.

Явор Стефанов обясни, че системата за създаване на учебници е много консервативна в България:

С нетърпение очакваме и новия образователен закон, в който се очаква да има нова структура и евентуално да бъдат създадени нови учебни програми, по които ние да представим нови учебници. Повечето учебници, които в момента действат в България, са създадени преди повече от 15 години. Нормално е те да не изглеждат много интересни за децата.

Интервюто чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени