Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по етика на ФИФА отхвърли критиката на президента на УЕФА Мишел Платини

Мишел Платини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисията по етика на ФИФА отхвърли критиката на президента на УЕФА Мишел Платини, който не се съгласи с причината за отстраняването си от поста. Освен това, разследващите корупционния скандал на най-високо ниво в световния футбол не приеха аргумента му, че не може да се защитава сам като невалиден.

Платини, който оглавява УЕФА, е със забрана за 90 дни да упражнява властта си, каквото е наказанието и на Блатер, докато среще тях тече пълно разследване. Комисията по етика разследва плащането на два милиона швейцарски франка (2,1 милиона долара) от ФИФА към Платини през 2011-а година, девет години след края на договора му като съветник на Блатер по организацията на Световното първенство в Южна Африка.

Генералната прокуратура на Швейцария пък започна на 25-и септември проверка на Блатер, който е обвинен в спекулативна търговия с телевизионните права, отделно изтъргувани на Карибския футболен съюз. Платини е кандидат за поста президент на ФИФА и се надява да се включи в изборния конгрес на 26-и февруари 2016-а година, който ще посочи наследника на Блатер. Той заяви, че обвиненията срещу него са резултат от обикновени съвпадения на събития и безкрайно мъгляви.

В изявление от името на Комисията по етика на ФИФА, нейният председател Ханс-Йоахим Екерт отхвърли предположенията, че Платини не е бил третиран справедливо и че той е бил интервюиран в продължение едва на пет часа от разследващите лица.

"Аргументът, представен ни от адвокатите на Мишел Платини, че клиентът им не е имал възможност да се защити пред апелативната камара на Комисията по етика на ФИФА преди отстраняването му не е валиден", казва още Екерт. "След началото на разследването Платини е бил разпитван в продължение на пет часа на 1-и октомври 2015-а година, а изслушването е документирано на повече от 50 страници. Не виждам необходимост от второ изслушване на г-н Платини. Направена по този начин, процедурата е изцяло в съответствие с Кодекса на ФИФА", каза още председателят на Комисията Ханс-Йоахим Екерт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна