Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторът на приключенска поредица "Хариша" представи петте си книги в Силистра

Биляна Траянова, автор на детската приключенска поредица "Хариша”, представи по-рано през деня в Силистра петте си книги. 

В интервю за  „Хоризонт” актрисата-пътешественик, сценарист и продуцент на документални филми сподели, че основната й цел е  да вдъхнови колкото може повече деца да четат.

Идеята за детската поредица се ражда по време на екзотичните пътувания на писателката по света и се превръща в най-вълнуващия й проект: 

Самите истории са много силно свързани с реални и съществуващи места и обекти, хора и животни, както и ритуали, традиции и легенди. В същото време има един такъв елемент - мъничко магия или златният прашец, дето прави нещата просто да звънтят.

Днешните деца са буквално заливани с информация и трябва да бъдат провокирани, за да четат, поясни още Траянова и допълни:

Идеята е на тези деца да им се отвори пътят към книгите чрез това, което те харесват или да бъдат интерактивни. Те искат да имат динамика, да имат връзка и да са активни в това, което правят. Във всяка една книга така съм подсказала добродетели, които все повече изчезват от ежедневието ни, а и толкова любов има в тези книги. Когато съм ги писала, съм се вълнувала и съм плакала и знам, че тези книги стигат до децата.

Детската писателка е родена в Силистра, като това е и една от основните причини едно от приключенията на малкия приказен герой Хариша да се състои именно в родния град на Биляна Траянова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени