Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече хора се обръщат към алтернативни начини на спестяване

Снимка: архив

Банките в България печелят основно от две неща – намаляването на лихвените нива по влоговете и таксите. За първото тримесечие на годината на банките са им спестени над 200 000 000 лева от разходи по изплащане на лихви по влоговете.

Затова все повече хора се обръщат към алтернативни начини на спестяване, поясни Цветанка Минева, която управлява банкирането на дребно в една от водещите банки у нас:

Отчитаме значителен ръст на клиентите, които избират такъв тип продукти,  но в същото време те все още са малък брой на фона на общия брой клиенти, които имаме със спестявания в банките, но очакваме в бъдеще, че те ще се повишават.

Най-рисковият от тях са взаимните фондове, които представляват колективен инструмент за финансиране, който дава възможност на клиентите с относително малки вноски да участват на инвестиционните пазари, обясни Минева и допълни:

Ако един човек сам реши да купи акции на голяма компания, трябва да има значителна сума капитал, която да инвестира, и в същото време инвестицията у няма да бъде диверсифицирана, тъй като ще е само в една компания. Това, което правят взаимните фондове – събират малки вноски от много клиенти в света и професионални инвестиционни мениджъри ги инвестират като диверсифицират риска в зависимост от фонда, на инструментите вътре, дали акции, дали облигации.

Среднопретеглената годишна доходност може да достигне около 7%, което е доста над годишната доходност при депозитите, която в момента варира малко над 1%. Трябва да имаме предвид, че има начална инвестиция за взаимните фондове, която може да  е около 500 евро и да калкулираме таксите за управлението на активите ни.

Според анализатора Крум Алексиев взаимните фондове са по-подходяща инвестиция за хора, които спестяват в дългосрочен план:

За клиенти, които имат по-малък хоризонт от време за инвестиране и биха искали да поемат по-малък риск, ние в момента препоръчваме т.нар. балансирани фондове, в които инвестициите са разпределени между акции и облигации и респективно осигуряват малко по-ниска доходност.


Друг вариант, който носи малък риск и по-висока доходност от депозитите, са застраховките живот и допълнителното доброволно пенсионно осигуряване.

Подробности чуйте в репортажа на Марта Младенова в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени