Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Рътанова: Идеята на стажа е младите български специалисти да натрупат "екологичен" опит в Германия

Снимка: WWF
Основните изисквания за кандидатстване са образователно-квалификационна степен магистър, като тя трябва да е придобита преди максимум три години. Това каза за предаването “Преди всички“ Ваня Рътарова, координатор на стипендиантката програма на Немската федерална екологична фондация, която отпуска за десети пореден път средства за млади и наскоро завършили студенти за работен стаж в Германия. Специалистите ще практикуват в областта на опазването на околната среда и водите и защитата на природата.

Срокът за кандидатстване изтича в края на този месец, като желаещите да кандидатстват не трябва да се притесняват, защото кандидатстването е изцяло онлайн и не е необходима особено голяма подготовка,
допълни Рътанова.

Стажът е предвиден да започне през август 2016 година, поясни координаторът и допълни, че темата, с която се кандидатства, трябва да е обвързана с опазването на околната среда и водите и природозащитната:

По програмата могат да кандидатстват и юристи, които да се занимават по време на престоя си в Германия със “зелени закони“ или икономисти, които да изготвят някакви финансови планове за защитени територии. Имаме и доста архитекти, които участват и се занимават със зелена архитектура, пасивни къщи и т.н.


Идеята на стипендиантската програма като цяло е, изпращайки млади специалисти от България в Германия, те да трупат опит там, който впоследствие да донесат отново в България и да предложат на практика,
подчерта Ваня Рътанова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна