Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест смъртни случая за два месеца в Ловешко заради трудови злополуки

Намаляват трудовите злополуки в Кърджали

Снимка: БТА

В Ловешка област са регистрирани шест смъртни случая вследствие на трудови злополуки, станали на работното място от началото на юли до края на септември.

При два от случаите работниците са починали от инфаркт или инсулт. При един – вследствие на токов удар на строителен обект, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Ловеч Мирослава Ангелова и обясни останалите трагични инциденти.

В предприятие от икономическа дейност "социална работа без настаняване" пострадалият е починал след падане и получени травми на главата. Инцидент имаме и в предприятие за производство на химически продукти – работещият е залят с горещо масло и в резултат на изгарянията е починал в болница. В кланица за птици работник е паднал от височина 3-4 метра и е починал.

Заради трудовите злополуки от Инспекцията са съставили актове на работодателите, допълни Ангелова и посочи, че трудовите злополуки в региона се увеличават.  

При всички разследвания сме установили нарушения от страна на работодателя, но в някои от случаите принос има и поведението на работника.

Инспекцията по труда в Кърджали пък отчете намаляване на трудовите злополуки в района. За деветте месеца техният брой е 12, което е със 7 по-малко от същия период на 2014 година. Според директора на инспекцията Ангелина Бабунска, това се дължи на проведените разяснителни кампании, основно в строителния бранш. Само една от злополуките е завършила със смърт - в края на септември загина багерист след срутване на част от сграда в бившия Оловно-цинков завод.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна