Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Банков: БСК се обяви за отмяна на минималните осигурителни прагове

Според него предлаганият данък "вредни храни" ще повлияе негативно на износа

Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара се обяви за отмяна на практиката за приемане на минимални осигурителни прагове по длъжности и икономически сектори. В Европейския съюз няма подобни практики. Това заяви пред "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Банков. Изказването дойде след предложението на социалния министър Ивайло Калфин минималните осигурителни прагове за тютюнопроизводителите да не бъдат повишавани, което премиерът Борисов отхвърли.

Според Банков в тютюневия сектор има спад на производството, но това не е единственият бранш, в който има намаление.

Ефектът от минималните прагове е негативен. Във всички браншове и предприятия, където имаме високи средни заплати и висок среден осигурителен доход – металургията, енергетиката със заплати от над 2 хил. лева, там ефектът е близо до нула. В малките и средни предприятия, търговията и услугите, строителството, туризма и в регионите с ниско заплащане ефектът е натоварване на разходната част на бюджетите. Заедно с високите цени на електроенергията и т.н. това действа в посока на съкращаване на заетостта – на нискоквалифицирани работници, на млади хора и майки, обясни Банков.

Той обясни, че от БСК оценяват негативно намерението на правителството за въвеждане на данък "вредни храни“:

Има много въпросителни относно този проект. Ние не можем да си обясним как Министерството на здравеопазването може да бъде инициатор на законодателна инициатива в областта на данъчното законодателство. Министерството на финансите трябва да бъде вносител на такъв законопроект. Данък "вредни храни" маркира категории хранителни продукти, които засягат износа на страната.

Банков смята, че не е случайно, че подобен законопроект се анонсира дни преди местните избори.

Интервюто на Диана Янкулова с Димитър Банков чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени