Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на културата не е вземало решение по инвестиционния проект за "Къщата с ягодите"

Снимка: БГНЕС
Министерството на културата не е взимало решение по инвестиционния проект за къщата на ул. "Сан Стефано" 6. Тя е паметник на културата с местно значение. Министерството ще се съобрази със становищата на всички компетентни институции и експертни оценки по този въпрос. Това се посочва в прессъобщение по повод протеста на граждани днес срещу разрушаването на "Къщата с ягодите".

Десетки столичани излязоха и изразиха своята позиция за запазване на културното наследство.

Изкуствоведът Кристин Разсолкова заяви:

Къщата с ягодите е само част от една поредица от злоупотреби с нашето културно наследство и затова ние искаме да го кажем на глас, да кажем какво ни притеснява и какво очакваме да се направи. И Министерството на културата е една от институциите, която е отговорна за промените.

Тази къща е част от нашата културна и историческа идентичност. Тя ни представя и по света. Културното наследство на София е разнолико и богато, и то изчезва. Това трябва да се спре.

Христо Бояджиев, също част от протестиращите, заяви:

Тук съм, защото това е една от най-красивите сгради в София и наистина си заслужава да се запази. Няма смисъл да се позволява нещо подобно, защото си имаме достатъчно унищожени комплекси и сгради в София.

Всеки ден "Къщата с ягодите“ се пази от деца. Ирина Ялъмова се е присъединила към тяхната група:

Децата са около 11-12-годишни. Явно са от близките училища. Всеки божи ден са там на обяд. Казаха, че няма да мърдат, докато не разберат, че няма да се бута къщата. И родителите им ги подкрепят. Направиха плакат – „Да не рушим, да пазим“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна