Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамбургерите и наденичките са канцерогенни, алармира СЗО

хамбургер сандвич месо бургер храна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обработеното месо като наденички, салами или кайма за хамбургери е канцерогенно, обявиха експерти на Световната здравна организация в доклад, съобщи Би Би Си.

Третираното месо е обявено за също толкова вредно за здравето, както и димът от цигари, плутоният, замърсеният въздух и още над 100 фактора, отдавна посочени като причинители на рак.

В същия доклад като "вероятно канцерогенни" са посочени също т.нар. червени меса - телешко, свинско, конско, агнешко, козе и т.н.

Докладът е изготвен от 22-ма учени от 10 страни по поръчка на Международната агенция за проучвания на рака.

Дори ограниченото консумиране на червено месо от 100 гр на ден увеличава риска от рак със 17%, уверява докладът на СЗО.

Би Би Си припомня, че една средна пържола обикновено е 225 грама. Проф. Тим Кей от изследователския център за рака към Университета в Оксфорд заяви:

Това не означава, че трябва напълно да спрете де ядете червено месо, но ако го консумирате в големи количества, трябва да се замислите за намаляване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна