Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вълчев: Правилният подход е депутатите да нямат имунитет освен в рамките на НС

Снимка: БГНЕС

За мен правилният подход е депутатите да нямат имунитет, извън случаите, когато в пленарна зала или въобще в рамките на органите на Народното събрание изразяват мнение, изказват се, респективно гласуват. В останалото време те са едни нормални хора. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ проф. Даниел Вълчев – бивш министър на образованието, юрист и член на "Движение България на гражданите".

Според проф. Вълчев парламентът ще свали имунитета на Волен Сидеров, тъй като той винаги го сваля, но в същността си депутатският имунитет служи да не се пречи на тяхната работа и да не се въздейства върху техните позиции.

Ако един човек извърши някакво престъпление, не тежко престъпление, например хулиганство, той вероятно ще бъде арестуван. Въпросът ми е защо това да не се отнася за един народен представител? Той не е в Народното събрание, не е в качеството си на народен представител. Народните представители не ловят наркодилъри.

Допускам, че г-н Сидеров може би е прав в едно – не навсякъде полицията безкористно се бори с това и други престъпления. Но това ли е начинът?

Проф. Вълчев не е сигурен дали действията на полицията спрямо Сидеров са били коректни:

Самият министър на вътрешните работи каза, че той всъщност не бил задържан. Аз не знам как точно се нарича, когато петима полицаи насилствено те вкарат в районното управление. Ако това не е задържане, не знам кое е задържане?

Според юриста въпросът е с какви допълнителни права трябва да се ползват хората, които работят в официалните институции на България.

Българското Народно събрание е органът на законодателната власт и органът, който контролира изпълнителна власт. Това е неговото предназначение. Това не е конвент, който може да се меси във всичко и навсякъде в цялата страна.

Ние не си даваме сметка, че основната работа на народните представители трябва да е в парламента и комисиите.

Да, те трябва да ходят при своите избиратели, но това не е работа на държавата, това е тяхна работа, ако искат да бъдат преизбрани.

Според проф. Вълчев разпоредбата на чл. 70 от Конституцията за депутатския имунитет е съвсем привидна:

Тя не дава никаква гаранция срещу подобно нещо, защото с обикновено мнозинство може да се свали имунитет. Всяко мнозинство може да свали имунитета на всеки от опозицията.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна