Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски самолет с 224 души на борда се разби на Синайския полуостров

1 ноември е ден на национален траур в Русия

| обновено на 31.10.15 в 19:34
Снимка: AP/БТА
Руският пътнически самолет, който изчезна от радарите след излитането си тази сутрин от египетския курорт Шарм ел Шейх за Санкт Петербург, се е разбил в централната част на Синайския полуостров. Според източник от египетските авиационни служби самолетът е изпълнявал чартърен полет с 224 души на борда - 217 пътници и седем души екипаж. Сред пътниците са и 17 деца. Няма оцелели при катастрофата. Намерена е една от черните кутии на самолета. 

Машината е на руската авиокомпания "Когалимавиа". Малко след излитането си самолетът изгубил връзка с диспечерите в кипърския град Ларнака и изчезнал от радарите. Летателният апарат е паднал в планински район в централната част на Синайския полуостров при лоши метеорологични условия. 


Работата на руските спасители в Египет ще бъде координирана по нареждане на президента Владимир Путин от министъра на извънредните ситуации Владимир ПучковРазпознаването на жертвите от самолетната катастрофа в Египет ще се извършва в Санкт Петербург, откъдето са повечето от загиналите. За да бъдат докарани тленните останки от Египет, ще бъдат изпратени четири самолета на руското министерство на извънредните ситуации. Египет е обещал, че ще окаже пълно съдействие и ще осигури максимално участие на руските специалисти в разследването на самолетната катастрофа. 

Първоначалният оглед на мястото на катастрофата показва, че тя се дължи на технически проблем. Междувременно, обаче, египетското крило на джихадистката групировка "Ислямска държава" заяви, че е свалила руския самолет в отговор на руската интервенция в Сирия.

1 ноември е обявен за ден на национален траур в Русия. Националните знамена ще бъдат спуснати на цялата територия на страната. Развлекателните прояви ще бъдат отменени. Руският президент Владимир Путин изрази най-дълбоки съболезнования на семействата на жертвите от катастрофата. Той е разпоредил на правителството да предложи незабавна помощ на близките на загиналите. Президентът е възложил на премиера Дмитрий Медведев да сформира държавна комисия за разследване на причините за катастрофата, съобщава още пресслужбата на Кремъл. 





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна