Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски спътник няма данни руският самолет да е свален с ракета

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сателитни кадри от американски спътник, работещ в инфрачервен диапазон, не подкрепят твърденията, че руският пътнически самолет, разбил се на египетския полуостров Синай, е бил свален от ракета, предадоха ДПА и ТАСС. На сателитните кадри се вижда "топло петно" над Синай по времето, когато самолетът е прелитал над полуострова. Анализатори от американското разузнаване смятат, че това може да се дължи на експлозия в самолета, било то от бомба или от горивен резервоар или двигател, но няма индикация, ракета земя-въздух да е свалила машината.

Междувременно телевизия CNN съобщи, че американската агенция за анализи Stratfor смята, че най-вероятната причина за катастрофата на самолета е наличието на взривно устройство на борда.

Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси предупреди да не се правят прибързани заключения: Когато има пропаганда, че е свален от "Ислямска държава", това е начин да се навреди на стабилността и сигурността в Египет и имиджа на страната. Повярвайте ми, ситуацията в Синай, особено в този район, е под пълния ни контрол. Сиси покани всички заинтересовани страни да се включат в разследването на инцидента.

Самолетът на руската компания "Когалимавиа", изпълняващ полет от египетския курорт Шарм-ел-Шейх до Санкт Петербург, се разби на 31 октомври, при което загинаха всички 217 пътници и 7 души екипаж.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна