Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взрив в двигателя може да е причинил катастрофата с руския самолет

| обновено на 04.11.15 в 21:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Причина за катастрофата на руския самолет, паднал на 31 октомври в Египет, е взрив на двигателя, съобщи ТАСС, позовавайки се на публикации в египетски медии. Те на свой ред цитират неназовани източници в разследващата комисия, която работи по случая. Според тях бързото падане на летателната машина свидетелствало за мощен взрив, едновременен отказ на всички двигатели, пожар и разпадане на самолета във въздуха.

Правителството на Великобритания отмени като превантивна мярка всички полети на британски авиокомпании от египетския курорт Шарм аш-Шейх, откъдто беше излетял катастрофиралият самолет. Докато разследването продължава, ние не можем да сме сигурни в причината, предизвикала катастрофата с руския самолет. Но след появата на нови данни се опасяваме, че тя може да е причинена от взривно устройство, се казва в декларация, разпространена от канцеларията на британския премиер.

Федералното управление на гражданската авиация на САЩ препоръча на американските самолети да избягват полети над Синай на ниска височина.

Официалните руски и египетски представители продължават да повтарят, че е рано да се правят каквито и да било заключения. Египет от самото начало лансира най-вече версията за технически проблем в самолета.

Египетското министерство на гражданската авиация, където се изследват черните кутии от катастрофиралия в събота на Синайския полуостров руски самолет, заяви, че само едно от двете записващи устройства е било проучено - онова, което регистрира данните за полета. Второто, което е записвало разговорите в пилотската кабина, било частично повредено и ще се изискват допълнителни усилия за разчитането му. Затова няма да има други коментари за черните кутии. Проучването на отломките на мястото на катастрофата продължава, посочва министерството в съобщение. Всъщност обаче развихрилата се пясъчна буря в обширния район, в който са разпилени отломките, наложи прекъсване на работата на експертите там.

От своя страна германският в. "Франкфуртер алгемайне" пише, че всяка от участващите в разследването страни гони свои собствени цели. Египетските власти са заинтересовани да отхвърлят версията за атентат, защото не биха искали трагедията да отблъсне чуждите туристи от страната. Атентатът не е изгоден и за Москва, защото така ще излезе, че терористи отмъщават на обикновени граждани за руските военни удари по позиции на Ислямска държава в Сирия. Франция и Германия пък, като производителки на аербъси, държат да се отхвърли версията за технически проблеми в самолета.

Междувременно една от терористичните групировки, действащи на Синайския полуостров и влизащи в Ислямска държава, отново повтори, че именно тя стои зад свалянето на самолета. В свое съобщение в Туитър терористите пишат, че никому не дължат обяснения как именно са го свалили и че ще разкрият това тогава, когато сами решат. Наблюдатели коментират, че най-вероятно така екстремистите се опитват да си правят реклама.

В рамките на разследването по случая беше проверена и фирмата доставчик на горивото, с което е бил зареден самолетът преди излитането си от летището в Шарм аш-Шейх.

В Санкт-Петербург продължава идентифицирането на жертвите. Досега са разпознати едва 42-а души. Общо в катастрофата загинаха 224 души. От тях са открити 196.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна