Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамънд: Има сериозна вероятност руският самолет в Египет да е бил взривен

| обновено на 05.11.15 в 11:13
Филип Хамънд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има сериозна вероятност катастрофата на руския пътнически самолет в Египет в събота да е причинена от взривно устройство, заяви британският министър на външните работи Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс. След заседание на кризисна комисия, председателствана от премиера Дейвид Камерън, Хамънд препоръча на британците да пътуват само при крайна необходимост през египетското летище Шарм ел Шейх, откъдето излетя руският самолет:

За съжаление и с голямо нежелание трябва да обявя, че променяме нашите препоръки, свързани с пътуванията. Съветваме гражданите да се въздържат да пътуват до Шарм ел Шейх със самолет, освен ако не е крайно наложително. Това означава, че от сега нататък няма да има пътнически полети до курорта. 

По-рано египетски, руски и американски официален представители също заявиха поотделно, че на борда на пътническия самолет най-вероятно е била взривена бомба. Причината за експлозията е взрив, но не е ясно дали тай е причинен от повреда в двигателя или от бомба, заяви египетски източник, близък до разследването на самолетната катастрофа, при която загинаха всички 224 души на борда.

Американската телевизия Си Ен Ен и агенция Асошиейтед прес съобщиха, че разузнаването на САЩ също допуска, че на борда на машината най-вероятно се е взривила бомба, внесена от терористи.

По-късно Филип Хамънд каза, че съществува верoятност групировка, свързана с "Ислямска държава", да стои зад предполагаемата бомбена атака по руския самолет.

"Ислямска държава" - Синай пое отговорност за свалянето на руския самолет. Ние търсим информация за цялата картина, но някои данни сочат че има голяма вероятност това да е тяхно дело. Разбира се, ще има заключение, когато разследването завърши, но не можем да чакаме дотогава. Трябва да действаме сега, защото голям брой британски туристи пътуват до Шарм ел Шейх и когато има заплаха за живота на британци, ние винаги ще предприемем действия.

Хамънд посочи, че Лондон планира спешни мерки, за да евакуира своите туристи от курорта. Министърът се надява те да успеят да се приберат у дома утре. Филип Хамънд заяви още, че  нормалните полети между Лондон и Шарм ел Шейх  вероятно ще бъдат възстановени преди коледните празници.

Египет определи решението на Великобритания да спре излитането на самолети от  курорта за Обединеното кралство като преждевременно. Лондон отказа да разреши на машините вчера вечерта да потеглят от Шарм ел Шейх, за да могат авиоексперти да анализират мерките за сигурност на летището.

В изявление египетският външен министър Самех Шукри заяви, че Кайро се отнася с разбиране към безпокойството на британската страна, но смята, че действията ѝ са прибързани, тъй като са предприети преди обявяването на резултатите от разследването на катастрофата на руския самолет.

Междувременно Константин Косачев от Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент, заяви, че британското решение в голяма степен е продиктувано от съпротивата срещу действията на Русия в Сирия. Косачев подчерта, че  повечето от страните биха се отнесли по-сериозно към този въпрос и биха предприели подобни мерки само при наличието на достатъчно основания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна