Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пламен Павлов: Националните държави в Европа трябва да се съхранят

Проф. Пламен Павлов
Снимка: БГНЕС

Няма друг вариант, освен съхраняването на националните държави в Европа, тъй като тази смятана за остаряла формура се налага от обстоятелствата - това мнение застъпи проф. д-р Пламен Павлов в предаването на „Хоризонт“ „Съботаж“ , посветено на видовете национализъм. Дискусията очертава особеностите на агресивния и отречен от историята национализъм, както и профила на модерния, съзидателен, просветителски национализъм.

Бих апелирал не само ЕС да преосмисли формулата на своето единство и многообразие, а същевременно България да бъде по-активна. Ние сме на Балканите, ние сме преден пост на европейската цивилизация, колкото и патетично да звучи и това изисква от нас по-активна роля на регионален лидер, коментира проф. Павлов. Той допълни, че няма противоречие между понятията "патриот" и "националист", а в България сме най-крайни в конфронтацията на тези понятия, докато в повечето школи не се прави такава разлика. Според Павлов, на запад няма десница, която да не е националистическа:

Един от големите проблеми на прехода у нас е този, че нашата десница се оказа космополитна и интернационалистическа.

Акад. Григор ВелевУ нас думата национализъм бе дискредитирана, смята другият участник в дискусията - акад. Григор Велев:

Ако се обърнем назад в историята, ще видим, че двама политически „великани“ – Аденауер и Де Гол, замисляйки обединена Европа искат да създадат „Европа на отечествата“. За съжаление тази идея се трансформира в създаването на регионални общности в Европейския съюз, което бе противопоставено на идеята за националната държава

Подробности за позициите на проф. Павлов и акад. Велев - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна